Cieľ, ktorý prekračuje hranice a vzdoruje rozdielom

Svetový čistiaci deň je jedným z najväčších občianskych hnutí našej doby, ktoré zjednocuje 157 krajín po celom svete za čistejšiu planétu.

Svetový čistiaci deň začal ako jednoduchý nápad. Skupina ľudí, znechutená množstvom odpadu v ich okolí, sa v roku 2008 rozhodla konať. O 11 rokov neskôr sa táto jednoduchá myšlienka stala globálnym hnutím s miliónmi dobrovoľníkov. Obyčajný akt čistenia sa stal silou spájajúcou ľudí a skupiny, ktoré by inak ani len nesnívali o vzájomnej spolupráci a smerovaní k rovnakému cieľu.

Prečo?

Takmer každý človek na tejto planéte má svoj domov. Či už je to kaštieľ, chata, byt alebo rodinný dom. Potom sú tu dediny, mestá, regióny a krajiny, ktoré sú naším domovom. A planéta, ktorú my všetci nazývame domovom. Keď v roku 2008 50.000 Estóncov vyčistilo svoju krajinu za 5 hodín, zvyšok sveta bol prekvapený, skeptický, inšpirovaný. Jednoduchosť myšlienky a postoj „Poďme do toho!“ sa rozšíril ďalej a zvyšok, ako sa hovorí, je história.

Každý môže prispieť k čistejšiemu prostrediu zberom neriadeného odpadu. Dôkazom toho sú mnohí dobrovoľníci z celého sveta; 101-ročný pán, ktorý sa zapojil do čistenia v Curaçao; v Estónsku vyšla do ulíc skupina mamičiek s malými deťmi v náručí a v Škótsku sa do čistenia zapojila psia asociácia spolu so psíkmi. Svetový čistiaci deň však nie je iba o samotnom čistení. Osobní asistenti, školy, firmy – starí, mladí, bohatí, chudobní, mobilní či imobilní – všetci sa zapojili,pretože chceli priložiť ruku k dielu a urobiť zo svojho domova lepšie miesto. Pretože dostali možnosť pomôcť. Pretože patria do komunity.

Ako?

Let's Do It World (LDIW) je globálna organizácia združujúca 157 krajín, pričom Svetový čistiaci deň (angl. World Cleanup Day) je najväčšou udalosťou organizovanou LDIW. Cieľom tejto akcie je vyčistiť si krajinu a planétu, ktorá je domovom nás všetkých bez ohľadu na odlišnosť názorov, preto je zásadné udržať akciu apolitickú. Zapojiť sa môže ktokoľvek, ale bez zmienky politickej strany.

Každá krajina má hlavného koordinátora alebo skupinu lídrov, ktorí pracujú ako dobrovoľníci, aby mobilizovali ľudí vo svojej krajine. Na Slovensku sa Svetový čistiaci deň organizuje pod záštitou občianskeho združenia Upracme Slovensko. V roku 2018 sa za necelý mesiac príprav podarilo zapojiť 24 miest a obcí a v nich zaktivizovať 550 dobrovoľníkov. V apríli bolo organizované národné čistenie v rámci Dňa Zeme a spolu s ďalšími čisteniami organizovanými aj mimo iniciatívy združenia Upracme Slovensko sa celkovo zapojilo až 5.000 ľudí, ktorí vyzbierali spolu okolo 80 ton odpadu.

Nasledujúci Svetový čistiaci deň sa bude konať 21. Septembra. Cieľom občianskeho združenia je zapojiť viac ako 10.000 ľudí po celej krajine. Či sa mu to podarí, môžete sledovať na Facebook stránke Upracme Slovensko alebo na webstránke upracmeslovensko.sk . Ak sa chcete zapojiť ako dobrovoľník či lokálny organizátor, prihláste sa cez registračný formulár v sekcii Zapojiť sa.

Upratovanie v Bratislave
Upratovanie v Trnave
Upratovanie v Martine