Digitálny odpad: Neporiadok, ktorý zahltil nielen počítače, ale aj našu myseľ. Čo s ním?

Zoomujeme, skypujeme, chatujeme, posielame si obrovské množstvá obrázkov a iných príloh, vymieňame smartfóny za novšie, aby nám bez nabíjačky vydržali aspoň o pol dňa dlhšie a pekné momenty zvyčajne odfotíme rovno tridsaťkrát, ak by tie predošlé zábery mali nejakú chybičku.

Rok 2020 toto naše správanie len znásobil, či už kvôli práci z domu alebo aby sme si vynahradili nedostatok kontaktu s blízkymi. Ako to už býva aj s fyzickým neporiadkom, ani digitálna zahltenosť nerobí dobre našej psychike a mnohými spôsobmi škodí i našej planéte. Tak napríklad:

  • Tvorba a prijímanie dát v súčasnosti spotrebovávajú 3-krát viac energie, než sú schopné vyrobiť všetky existujúce solárne panely.
  • 15 hodín videokonferencií mesačne spotrebuje za každého účastníka toľko energie, koľko by stačilo na nabíjanie tvojho smartfónu raz denne po dobu 3 rokov.
  • Internet a jeho infraštruktúra každoročne vyprodukuje viac emisií CO2 (900 mil. ton) ako ročne vyprodukuje Nemecko. Nemalým podielom k tomu prispievajú naše dáta zálohované na rôznych serveroch (cloudoch).

Čo sa s tým dá robiť? Naše tipy sme rozdelili do dvoch oblastí, ktoré sa ťa takmer určite týkajú.

📱 Smartfón

  • Vymaž zo svojho smartfónu aplikácie, ktoré už nepoužívaš. Ak sa ti zdá, že tvoj telefón dodýchava, často je dôvodom je takmer plná interná pamäť. V nastaveniach telefónu to ľahko zistíš, plus aj to, ktoré aplikácie sú za to zodpovedné. Už len WhatsApp dokáže pri aktívnom používaní zhltnúť gigabajty z tvojej kapacity.
  • Nezálohuj všetky fotky a videá, ktoré vytvoríš. Pravidelne svoju galériu prerieď a nechaj si len tie, ktoré sa vydarili.
  • Predĺž výdrž a životnosť batérie smartfónu šetriacim režimom (Power Saving Mode) a rozumným nabíjaním - nedovoľ batérii vybiť sa do nuly a zapoj ju do nabíjačky už pri 15-20 %. Nepoužívaj maximálny jas, uisti sa, že máš vypnuté NFC, Bluetooth, GPS a podobné technológie, keď ich zrovna nepoužívaš.
  • 🌟 BONUS: Nezahadzuj svoj telefón len kvôli umierajúcej batérii. Výmena zvyčajne stojí len zlomok ceny nového telefónu a poslúži ti tak ďalšie 2-3 roky.

💻 Počítač

  • Prejdi si svoje e-mailové schránky a vymaž maily, ktoré už nepotrebuješ. Začni správami s prílohami. Odhlás sa z newslettrov a notifikácií, ktoré ťa len otravujú. TIP: Pri odpovedaní na e-maily, ktoré obsahujú prílohy, zvoľ možnosť odpovedať bez príloh, aby neustále necestovali medzi vami.
  • Popozeraj sa, aké dáta vlastne archivuješ. Naozaj potrebuješ to záhadné 10 GB zip-ko a tých 3000 MP3-jok z roku 2005?
  • Zruš svoje kontá u online služieb, ktoré už nepoužívaš, a ktoré tak naďalej ukladajú tvoje dáta. Nielenže to uľaví neustále pracujúcim serverom, ale ochrániš aj svoje súkromie. Online služby sú pravidelným terčom útokov zameraných na krádež dát. Ak v nastaveniach služby nevidíš možnosť vymazať svoje konto, požiadaj ich o to cez e-mail. Majú zákonnú povinnosť sa tým zaoberať.
  • Poznáš ten pocit, keď tvoj rok starý laptop vydrží na batérii ledva polovičný čas? Udržuj ho v dobrej kondícii a nastav si ho tak, aby sa automaticky uspal, keď mu príliš klesne batéria na 10 %. Ideálne by si ho mal/-a zapojiť do nabíjačky už pri 15-20 % stavu batérie. Pri dlhodobej práci na jednom mieste maj laptop pripojený k nabíjačke non-stop, vôbec mu to neublíži.