Jarného susedského upratovania sa zúčastnilo viac ako 11600 dobrovoľníkov

Jar so sebou prináša mnoho krás, prebúdza prírodu a dodáva pozitivitu, avšak s miznutím snehu odkrýva aj nepekné pôsobenie ľudí – voľne pohodený odpad.

Nachádzame ho okolo seba tak bežne, že sme si už nejako zvykli a častokrát bývame voči nemu ľahostajní a slepí. Ani jedno z týchto správaní nie je dobré a ak sa chceme mať na našej malej modrej planéte lepšie, prežiť a prosperovať, začať musíme od seba – uprataním si v hlave, až potom môžeme mať upratané aj vlastné okolie.

Sme nesmierne radi, že čoraz viac Slovákom nie je ľahostajné prostredie, v ktorom žijú a rozhodli sa preto spolu so svojimi susedmi vyjsť do ulíc a upratať si svoje najbližšie okolie – miesta, kde sa chodia hrať s deťmi, venčiť domácich miláčikov a prechádzať sa.

Hlavný upratovací víkend Celoslovenského jarného upratovania sme zorganizovali na počesť osláv Dňa Zeme 22.4.-24.4. Najviac upratovaní bolo od 15.4. do 7.5. a niektoré ďalšie boli ešte v priebehu mája či dokonca budú v júni.

Celkovo evidujeme 130 upratovacích brigád po celom Slovensku, pričom až na 70 z nich sme poslali pomôcky na upratovanie. Tie môžeme posielať najmä vďaka podpore generálneho partnera LIDL a taktiež zálohám zo všetkých vratných fliaš, ktoré nám pravidelne v jeho reťazcoch darujete. Od začiatku roka ste nám takto darovali už vyše 15 000 eur. Sme vám veľmi vďační!

Počas jarného upratovania sa zapojilo viac ako 11600 dobrovoľníkov po celom Slovensku, ktorí spoločne upratali viac ako 110 ton odpadu. Ako vždy organizátormi boli jednotlivci, neziskovky, obce, mestá, školy, firmy či rôzne iné zoskupenia.

Mesto Spišská Nová Ves sa môže dokonca pýšiť slovenským rekordom, kde sa do hromadného upratovania mesta zapojilo 4643 obyvateľov. Kto ich prekoná na jeseň?;)

Medzi tradičnými účastníkmi nechýbali ani žiaci škôl, ktorých sa celkovo zapojilo vyše 4500 a okrem klasického upratovania si športoví nadšenci mohli vyskúšať plogging s behajlesmi a vyzbierať odpad v lesoch.

Máte po prečítaní týchto riadkov dobrý pocit zadosťučinenia, že ste mohli byť aj vy súčasťou niečoho prospešného? To je skvelé! Veľmi sa tomu tešíme, sme vám vďační a veríme, že sa vidíme aj nabudúce. Alebo si naopak v duchu hovoríte, že škoda, že ste neboli pri tom aj vy? Nezúfajte, na jeseň opäť pripravujeme Svetový čistiaci deň! A čím viac nás bude, tým skôr prestanú mať tieto reporty zmysel. ;)

Nič z týchto úspechov by nebolo, nebyť vás, našich dobrovoľníkov, organizátorov a partnerov. Okrem nášho generálneho partnera LIDL by sme sa chceli poďakovať aj ostatným partnerom.

Spoločne dokážeme viac!

Ďakujeme.