Slováci sú svetoví. Šiesty ročník Svetového čistiaceho dňa je za nami

V rámci neho spojilo sily 3 900 dobrovoľníkov zo všetkých kútov Slovenska a spoločne vyzbieralo približne 30 ton odpadu.

Do medzinárodnej iniciatívy, ktorej cieľom je urobiť svet krajším miestom a odbremeniť ho od odpadkov, sa opäť zapojilo niekoľko miliónov dobrovoľníkov po celej planéte. Medzi nimi aj Slováci, ktorí upratovali pod záštitou občianskeho združenia Upracme Slovensko. Iniciatíva zastrešuje podujatie svetového charakteru od roku 2018.

Bilancia tohtoročnej upratovacej výzvy je 3 900 dobrovoľníkov, ktorí v rámci 120 upratovaní odstránili z ulíc, parkov, lesov či miest okolo 30 ton odpadu, čo je naozaj slušný výkon, ktorý si zaslúži poďakovanie všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Do organizovania a uskutočnenia jednotlivých upratovacích akcií sa zapojili jednotlivci, firmy, spolky, školy, obce, ale i mestá, ktorým záleží na budúcnosti slovenskej prírody.

Cieľom združenia Upracme Slovensko je poukázať na to, aké dôležité je bojovať s odpadom a niečo proti jeho hromadeniu podniknúť. Za pomoc pri organizácii celej akcie sa chceme poďakovať našim partnerom a sponzorom, predovšetkým generálnemu partnerovi LIDL Slovensko a rovnako ľuďom, ktorí sa rozhodli darovať nám vratné zálohy v predajniach LIDL. Vďaka nim sme mohli dobrovoľníkom poslať pomôcky na upratovanie.

Ďakujeme aj ďalším partnerom: VÚB banka, DHL Express Slovakia, Saint-Gobain, HighBrõws, pisto-stav, s. r. o., Blue Water, OLO – Odvoz a likvidácia odpadu, Bratislava – hlavné mesto SR, Únia miest Slovenska, SmartHead, vďaka ktorých podpore môžeme robiť to, čo robíme, a posielať dobrovoľníkom pomôcky.

Ďakujeme. Nezabúdajme, že upratovať je možné kedykoľvek počas celého roka, nielen cez Svetový čistiaci deň.