Svetový čistiaci deň 2021: Poď s nami Zemi ukázať, že nám na nej záleží

Hnevá ťa, že v prírode vidíš odpad a čierne skládky? Nemôžeš sa pozerať na neporiadok vo svojom okolí? Zakopávaš o plastové fľaše, obaly a ďalší neporiadok, ktorý ľudia hodia na zem a nie do koša? Pridaj sa k nám počas Svetového čistiaceho dňa a spoločne ukážeme, ako sa o našu krajinu treba starať.

V sekcii Upratovania a na sociálnych sieťach budeme postupne zverejňovať zoznamy jednotlivých upratovaní, stačí si len vybrať, prísť a pomôcť. Ak ti dátum 18. septembra nevyhovuje, nevadí, jeho význam je najmä symbolický. Upratovať môžeš v akýkoľvek deň.

Ako sa môžeš zapojiť?

  • Ako organizátor upratovania:
    Registruj sa ako organizátor na našej webovej stránke a my ťa budeme kontaktovať s ďalšími krokmi. Po registrácii budeš môcť pridať svoje upratovanie.
  • Ako dobrovoľník na upratovanie:
    Registruj sa ako dobrovoľník na našej webovej stránke a my ťa budeme kontaktovať s ďalšími krokmi.
  • Ako okoloidúci, ktorému záleží na životnom prostredí:
    Choď na prechádzku okolo domu či do prírody a vyzbieraj do vreca/tašky odpadky, na ktoré narazíš. Môžeš ich odfotiť a zdieľať na sociálnych sieťach verejne s označením #UpracmeSlovensko #worldcleanupday.

Aj tento rok vďaka podpore od nášho generálneho partnera Lidl Slovensko, hlavných partnerov VÚB banka a 365.bank, a partnera DHL vám budeme môcť poslať pomôcky na upratovanie. Požiadaj o pomôcky podľa nášho jednoduchého návodu.

Mapovanie skládok pred Svetovým čistiacim dňom

Okrem zapojenia sa do upratovania môžeš mapovať problémové oblasti prostredníctvom mobilnej aplikácie TrashOut, odkiaľ čerpáme dáta na organizovanie upratovaní. Pokiaľ chodíš pravidelne do prírody alebo vo svojom okolí vidíš odpad, ktorý tam nepatrí, nahlás ho cez TrashOut. Miesto odfotíš a aplikácia k nemu priradí GPS súradnice, teda presnú polohu. V TrashOut je už teraz nahlásených viac ako 7 tisíc skládok a znečistených miest na Slovensku.

COVID-19

V prípade, že sa do 18. septembra situácia kvôli COVID-19 rapídne zhorší, prerušíme organizáciu veľkých skupinových upratovaní. Budeme však radi, ak si aspoň vezmete na prechádzku do prírody so sebou vrece a upracete okolie. Samozrejme, nezabúdajte pri tom na základné hygienické opatrenia.